Beslenme çok önemlidir. Bu işe sadece bedensel bakmamak gerekir. Lezzet aldığımız bir tatta duygularımız da değişir ve ruhsal anlamda farklı duygular yaşarız. Sağlığımızın devamlılığı için bedenimizin ihtiyaç duyduğu besin öğelerinden yeterli miktarda tüketmek gerekir. Fakat her zaman aynı gıdaları tüketmemiz de doğru değildir. Doğa, her mevsimde tüketmemiz gereken ürünleri bize sunar. Bu yüzden meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketmek hem sağlığımızı korumamız hem de dengeli beslenmemiz için önem taşımaktadır.
Yaz aylarında havaların ısınması ile birlikte vücudumuz su kaybetmektedir. Kaybettiği bu suyu takviye etmek için yaz meyvelerini kullanabiliriz. Kavun, karpuz gibi meyveler susuzluğu giderdiği gibi doyucu etkisi ile vazgeçilmez yaz meyvelerdir.
KAVUN KARPUZ SMOOTHIE
Malzemeler:
- 2 dilim kavun
- 3 dilim karpuz
- 8 adet çilek
- 1 tatlı kaşığı bal
- 1 su bardağı yağsız süt
- Buz parçaları
Yapılışı:
Kavun ve karpuzun çekirdeklerini ayıklayarak blender ‘den geçirin. Ardından çilek, süt ve balı ‘da ekleyerek karıştırmaya devam edin. İsteğe göre buz parçalarını da ila ederek servis edebilirsiniz.
KARPUZLU DETOKS
Malzemeler:
- 1 adet soyulmuş portakal
- 1 adet elma
- 1 adet limon suyu
- 4 dilim karpuz
- 1 tatlı kaşığı yeşil çay yaprağı
Yapılışı:
Tüm malzemeleri blender ‘den geçirin ve isteğe göre buzla servis ediniz.
KARPUZ
Vitamin ve mineral açısından zengin, antioksidan kapasitesi yüksek bir yaz meyvesi olan karpuz, bol miktarda C vitamini ve antioksidan özelliği ile çeşitli kanser türlerine karşı etkili olan Beta karoten içerir. İçerdiği yüksek potasyum kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur. İyi bir lif kaynağı olduğundan bağırsak hareketlerini düzenler ve bağırsak kanserini önlemede de rol oynar. Karpuz çekirdekleri de içinde bulunan Cucurbocitrin adlı madde ile kan basıncını düşürmeye ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olur.
KAVUN
Hoş kokulu kabakgiller familyasından olan bir yaz meyvesidir. Kavun kırmızı kan hücrelerini uyararak bağışıklık sistemini canlandırır. C vitamini açısından zengindir. Bu özelliğinden dolayı vücuda saldırıda bulunan yabancı maddelerin ve bakterilerin bu saldırılarına karşı bağışıklık sistemini güçlendirir. Potasyum bakımından oldukça zengin olan kavun, bu özelliği sayesinde kalp ve damar sağlığı için çok önemlidir. Kan inceltmeye yardımcı olan maddeleri içeren kavun, bol miktarda içerdiği folatlar sayesinde kalp krizi riskini azaltır.






